Feriti-va de cumplita boala Alzheimer
- Solicitați un link
 - X
 - Alte aplicații
 
De la
George
Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi. Gandul de a–ti pierde mintile pe măsură  ce îmbătrâneşti este terifiant ! Situatia  este agravată de faptul că până acum se stia  că sunt putine mijloacele prin care putem întârzia  sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită formă a dementei...
Totusi, cercetările au identificat o multime de factori care pot creste sau scădea  riscul de a contracta boala Alzheimer. Urmând  sugestiile de mai jos se poate diminua sansa  de a contracta boala:
1. Verificati glezna !
Circulația săracă a sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări  în creier si un risc de accident cerebral  și de demență.
Teoria este că sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot corpul, dar gradul  de sclerozare a arterelor și fluxul sanguine  la nivelul talpilor poate sugera arteroscleroza  vaselor de sânge cerebrale.
Asa ca, cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă–brațe (ABI = ankle–brachial  index), care necesită un aparat cu ultrasunete  și o brățară pentru măsurat tensiunea si care  compară tensiunea la nivelul gleznei cu cea  la nivelul brațului. Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguine, doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor fizice sau o schimbare  a dietei sau medicației.
2. Alimente poternic antioxidante
Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul memoriei  și contribuie la prevenirea bolii Alzheimer.  Toate fructele și legumele sunt bune, dar  în capul listei se află: murele, boabele de soc, stafidele, afinele și coacăzele negre.
3. Evitati grăsimile rele
Tipul de grăsimi pe care le consumațI influențează funcționarea creierului în bine sau  în rău. Feriți–vă de grăsimile saturate care  sufocă celulele creierului și le face ineficiente  ! CumpărațI produse lactate (lapte, brânză,  înghețată) cu conținut de grăsimi scăzut ! RenunțațI  la alimentele prăjite !
4. Stimulati cresterea creierului
Creierul începe să se reducă în volum odată ce se  atinge vârsta de 30 sau 40 de ani, astfel încât efortul de învățare sporește. Totuși, cercetătorii  cred acum ca dimensiunea creierului poate  fi sporită prin actul de învățare. Încercați  să studiați, să învățați lucruri noi sau  – pentru stimulare – sa lărgiti cercul de prieteni.
5. Prajituri cu ciocolată
Cacaoa, principalul ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți,  numiți flavonoide, care au puternice proprietăți  protectoare pentru inimă și creier. Cand se  bea cacao, se intensifică fluxul sanguin către  creier.
Pudra de cacao are de două ori mai multe flavonoide decat ciocolata cu lapte. Ciocolata  albă nu le conține deloc.
6. Prezenta estrogenilor
68% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei ! Este posibil ca, la mijlocul vieții, ele  au pierdut protecția hormonului estrogen care  susține memoria.
Dacă medicul dvs. nu va spune altfel, începeți imediat să luați estrogen în perioada  instalării menopauzei. Orice întârziere duce  la riscul confruntării cu demnță și accident  vascular cerebral.
7. Cresteti colesterolul bun
Este binecunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă  organismul contra bolilor cardiace. Dar, de  asemenea, poate să va salveze și creierul.
Cercetătorii spun că acest tip de colesterol bun blochează substanțele ce tind a se  depune distrugand celulele creierului și totodata,  acționează ca un anti–inflamator ce încetinește  degradarea creierului.
Metodele de sporire a colesterolului bun include exercițiile fizice, consumul moderat  de alcool și scăderea greutății.
8. Navigati pe Internet
Înregistrări ale activitătii cerebrale arată că navigatorii pe internet experimentati,  prezintă de două ori mai multe impulsuri ale  activitătii cerebrale decât începătorii ! Conectati–vă, deci, la Internet pentru  căutarea de informatii! Desi nu se stie cât de mult  va ajuta creierului dvs., este oricum de preferat  în locul unei navigări pasive.
9. Gena ApoE4
Un sfert dintre voi, care citiți acest document deține o specifică bombă genetic  cu temporizare, iar aceasta vă face de 3–10  ori mai susceptibili de a contracta o târzie  boală Alzheimer! Gena se numește Apolopiproteină  E4. Dacă moșteniți o singură versiune de ApoE4  de la unul din părinți, riscul dvs. de a căpăta Alzheimer este de trei ori mai mare! Dacă moșteniți o doză dublă de la ambii părinți, riscul crește de 10 ori  ! Cereți doctorului dvs. un test ADN pentru a vi  se identifica genotipul ApoE4.
10. Spuneti un DA cafelei
Cafeaua se dovedeste a fi un tonic al creierului  aflat în process de îmbătrânire. Este un anti–inflamator, contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le  are asupra creierului si reduce riscurile  accidentelor cerebrale, depresiei si diabetului,  care toate facilitează dementa.
Ea are un mare continut de antioxidanţi si de cafeină, care stopează moartea neuronilor  si ameliorează diabetul, hipertensiunea si  accidentele cerebrale care conduc la dementă.  Pentru majoritatea oamenilor, un consum de  cafea zilnic moderat, de 2–4 cesti, nu este rău si poate fi util.
11. Pericolul unei greutăti scăzute
Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată  de greutate  poate fi un semn al bolii Alzheimer. Un studiu a arătat că femeile care au această boală au început să piardă din greutate cu cel putin 10 ani înainte de  diagnosticarea dementei. Dintre femeile care au aceeasi  greutate, cele care au început să dezvolte dementă  au slăbit în decursul a trei decenii si atunci  când au fost diagnosticate, aveau cu circa  6 kg mai putin decât cele care nu prezentau  Alzheimer. Dacă aveti peste 60 de ani si prezentati  o inexplicabilă pierdere în greutate, adresati–va  medicului dvs !
12. Beti vin
Un pahar de vin pe zi poate întârzia demența. Cercetările arată că vinul este un  anti–inflamator și crește colesterolul bun,  ceea ce ajută la preîntâmpinarea demenței.  Antioxidanții puternici din vinul roșu conferă  acestuia proprietăți anti–demență. Astfel  de antioxidanți relaxează arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguin, ceea ce stimulează  procesele cognitive.
13. Cunoasteti care sunt primele semnale
Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă ! Puteți constata un declin în aprecierea distanței. De exemplu, puteți  dori să apucați un pahar, dar eșuați în a–l  apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci când traversați strada.
Rezolvând un joc de puzzle sau citind o hartă, pot aparea de asemenea, probleme. Pierderea simțului mirosului  poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă ! La fel,  punerea în mod repetat a aceleiași întrebări sau  depunerea în locuri improprii a lucrurilor personale  (de exemplu, punerea cheilor în frigider).
Acordați atenție problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt identificate mai devreme  semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai eficiente  modificările de stil de viață sau de medicație!
14. Dieta mediteraneană
Indiferent de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri creierul  dvs. de deteriorarea memoriei și demență !
Studiile arată în mod sistematic că mâncarea din Grecia, Italia și Liban este, realmente,  o hrană pentru creier. Urmând această dietă  –bogată în legume cu frunze verzi, pește,  fructe, nuci, legume, ulei de măsline și puțin  vin– poate reduce la jumătate riscul de boală  Alzheimer! Decât să depindeți de un singur aliment sau de puține substanțe nutrient, dieta propusă este un  meniu bogat în elemente complexe benefice pentru  creier, ce includ un set de antioxidanți ce  apără celulele cerebrale de deteriorarea oxidantă.
15. Obezitatea la vârsta medie
Creierul dvs. este sensibil la grăsimea dvs. Un  studio a arătat că persoanele obeze au cu 8% mai puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai puțin  țesut cerebral decât persoanele cu greutate normala.  Crește, astfel, alarmant, riscul de Alzheimer! În  plus, scăderea volumului creierului se produce în zone ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice  pentru planificare, memoria pe termen lung, atenție  și funcții de execuție și de control al mișcărilor  !
Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere  a greutății,  încă din tinerețe sau la vârstă mijlocie. În  mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă că  putem neglija exercițiul fizic, cel mai bun mod de  stimulare a funcției cognitive și de întârziere a  apariției bolii Alzheimer la orice vârstă.
16. Asigurati–vă un bun somn de noapte
Lipsa de somn este toxică pentru celulele creierului. Somnul are surprinzătoare puteri  de protejare a creierului contra pierderilor  de memorie specifica bolii Alzheimer. Este  un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale peptide beta–amiloidă, primul agent  instigator al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor  conduce la accelerarea riscului apariției bolii.  Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în  medie de 5 ore sau mai puțin în timpul nopții  este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominal, care poate  conduce la diabet și obezitate și în final, la Alzheimer.  Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și  la tratamente în caz de insomnii.
17. Asigurati–vă un larg cerc social
Studiind creierul unei femei de 90 de ani care a decedat din cauza bolii Alzheimer,  cercetătorii din Chicago au descoperit că  o largă rețea de socializare i–a asigurat  o mare "rezervă cognitivă", care a permis creierului  ei să nu iși dea seama că suferă de Alzheimer.  De ce se întâmplă așa, este un mister, dar interacțiunea  cu prietenii și cu familia pare să crească eficiența  creierului. El își formează rute de comunicare alternative, care șuntează conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci, întâlniți–vă adesea cu familia  și prietenii și extindeți–vă rețeaua sociala! Cu  cât este mai puternică rezerva creierului  pe care o construiți în decursul vieții, cu  atât este mai probabil ca să restrângeți simptomele  bolii Alzheimer !
18. Rezolvati stresul
Când sunteți stresat, corpul eliberează hormone denumiți corticosteroizi, care vă  salvează în caz de criză. Dar reacțiile unui  stress persistent declanșate de evenimente  zilnice – cum ar fi frustrarea la locul de muncă,  problemele din trafic sau cele finaciare – pot fi periculoase. În timp, acest stres poate distruge celulele  creierului și poate suprima creșterea unora noi,  astfel încât volumul creierului se va restrânge.
Evenimente traumatizante bruște – moartea cuiva  drag sau un eveniment de schimbare majoră a stilului de viața, cum ar fi pensionarea – pot conduce la un sever stress  psihologic care precede demența. Rețineți faptul  că stresul cronic poate spori vulnerabilitatea  persoanelor vârstnice în ceea ce privește  deteriorarea memoriei și demența.
Căutați sfaturi profesioniste ! Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare  și alte forme de terapie pot limita pierderea  de memorie cauzată de stress, în cazul în  care se iau măsuri din timp.
19. Atentie la dantură
Gingiile deteriorate va pot otrăvi creierul. Persoanele cu boli de dantură și  de gingii tind să prezinte rezultate scăzute  la teste de memorie și cognitive, conform  cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei,  care au descoperit că infecția responsabilă  de bolile gingivale eliberează produse colaterale  ce migrază spre zonele din creier implicit în pierderea de memorie.
În consecință, perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea bolilor gingivale  pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor  și a dinților, dar și a acuității memoriei.
Un alt studiu a arătat că persoanele în vârstă cu cele mai severe gingivite (inflamării  ale gingiilor) prezentau de 2–3 ori mai multe  semne de deteriorare a memoriei și cunoașterii,  decât cei cu forme discrete ale gingivitei.
20. Asigurati–vă suficientă vitamină B12
Pe măsură ce înaintați în vârstă, vitamina B12 in nivelul sanguin, scade iar șansa  de a suferi de Alzheimer crește. Abilitatea  dvs. de a absorbi această vitamina din alimente  scade cam la vârsta mijlocie, când, de fapt,  se decide stadiul de deteriorare ulterioară a creierului.
Cercetătorii de la Oxford University au descoperit  ca un creier  care funcționează cu un conținut de vitamin B12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o deficient a acesteia poate duce la atrofierea creierului prin  fragmentarea mielinei, scutul de protecție cu conținut  gras din jurul neuronilor. Se mai poate ajunge și  la declanșarea de inflamații, un alt factor  de distrugere a celulelor creierului.
După vârsta de 40 de ani, trebuie să se administreze zilnic 500–1000 milicentigrame de  vitamină B12. Dacă la dvs. sau la un membru  în vârstă al familiei apare o inexplicabilă  scădere a memoriei, oboseală sau semne de demență,  trebuie neaparat să se verifice de către doctorul  dvs. posibila deficiența de vitamina B12.
Evitati si refuzati plombarea dintilor cu combinatii  ce contin  mercur.
21. Otet la orice
Există multiple teorii că oțetul scade factorii  de risc ce  pot conduce la scăderea memoriei, respective glicemia mare, rezistența la insulina, diabetul și pre–diabetul și creșterea în greutate.
Cercetătorii din Phoenix (Arizona) au observat,  în cadrul  studiilor pe oameni și animale, că elementele acide potențează efectele de acădere a glicemiei. Studiile au  arătat, de asemenea, că ele pot ține în frâu apetitul  și consumul de alimente, prevenind astfel creșterea  în greutate și obezitatea, acestea fiind asociate cu diabetul, demența accelerată și pierderea memoriei.
Apelați, deci, la oțet, adăugați–l la salate, consumați–l cu lingura, chiar adăugați–l  la un pahar de apă de băut ! Orice tip de  oțet este binevenit !
22. Verificati–vă ochii
Dacă vă păstrați o vedere bună sau excelentă pe  măsură ce înaintați în vârstă, șansele dvs. de a suferi de demență scad cu un surprinzător  procentaj de 63% !
Dacă vederea este slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un posibil  tratament, cel puțin o dată pe an, reduce  în aceeași măsură șansele dvs. De a suferi  de demență!
Nu este însă clar modul in care problemele de vedere stimulează apariția demenței, dar  o vedere afectată face dificilă participarea  la activități mentale și fizice cum ar fi  cititul și activități practice, precum și activitățile  sociale, toate acestea fiind apreciate ca încetinind  declinul cognitiv.
Rețineți că ochii dvs. reflectă modul în care funcționează creierul dvs., mai ales  pe măsură ce înaintati în vârstă ! Nu neglijați  vederea slabă, întrucât în majoritatea cazurilor  ea poate fi corectată!
23. Consumati curry
Pudra de curry conține condimentul galben–portocaliu numit turmeric (șofran de India)  bogat în curcumină, despre care se știe că  stopează deteriorarea memoriei. Un studiu  a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar și mici cantități de curry, obțineau  rezultate mai bune la testele cognitive. Curcumina  acționează, în primul rând, prin blocarea  acumulării plăgilor amiloide (depozite identificate  în creierul suferinzilor) care induc boala  Alzheimer, apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul cognitive. Este recomandat  sa consumati curry de 2–3 ori pe săptămână – în  special, curry galben – sau sa presărați condimentul  pe alimentele consumate.
24. Controlul glicemiei
Dacă aveți diabet de tip 2, sunteți mai vulnerabil la Alzheimer! Studiile arată că riscul  de Alzheimer este de 2–3 ori mai mare, iar  cu cât diabetul se instalează mai curând,  cu atât este mai mare șansa de a suferi de demență  !
Unii experți denumesc boala Alzheimer "diabetul creierului", cele două afecțiuni  avand cauze similare: obezitate, hipertensiune,  colesterol ridicat, dietă bogată în grăsimi  și zaharuri, activitate fizică scăzută, precum  și glicemie ridicată ! Pe scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire, distrugând neuronii și favorizînd inflamările.
Faceți tot posibilul de a ține glicemia la valori scăzute și adoptați o dietă cu conținut  scăzut de grăsimi saturate, carora sa le alăturati  exerciții fizice regulate !
25. Beti mai mult ceai (negru si verde)
Evidențele sugerează că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala Alzheimer  și că cu cât beți mai mult ceai, cu atât memoria  dvs. este mai ascuțită.
Secretul ceaiului nu mai este un mister! Frunzele  au un bogat conținut de compuși capabili să penetreze bariera sânge–creier și acolo să blocheze  deteriorarea neuronilor. Un antioxidant deosebit  din ceaiul verde poate bloca toxicitatea beta–amiloidei,  care omoară celulele creierului. Faceți–vă  un obicei din a bea ceai negru și ceai verde.  Nu adăugați lapte, întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a ceaiului.
Mulți ani să aveți, dar cu sănătate !
- Solicitați un link
 - X
 - Alte aplicații
 

Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu