Dureri pe care nu trebuie sa le ignori
7 Dureri pe care nu trebuie sa le ignori
Exista diferite tipuri de durere; unele nu necesita atentie imediata, in timp ce altele reclama o deplasare de urgenta la medic, mai ales daca sunt insotite de febra sau daca se instaleaza brusc.
Citeste mai departe ca sa afli exact care sunt formele de durere ce necesita ingrijire medicala imediata.
• Dureri de cap/migrene severe
Pot semnala: Un anevrism, umflarea peretilor vaselor sanguine
Durerile de cap acute necesita un control medical imediat, spre deosebire de cele care cedeaza usor cu analgezice. Ai doua optiuni: ori suni la 112, ori apelezi la cineva sa te duca de urgenta la spital. Anevrismele pot provoca leziuni cerebrale in decurs de numai cateva minute si pot fi letale.
Cum poti face distinctia intre un anevrism si o dmigrena? Migrenele sunt asociate cu sensibilitate la lumina si zgomot, progreseaza treptat si induc stari de greata si varsaturi.
Primul pas este sa te supui unui control tomografic, pentru a descoperi eventuale urme de hemoragii cerebrale. Daca se constata astfel de leziuni, atunci va fi nevoie de o interventie chirurgicala imediata pentru a stabiliza vasele de sange afectate.
Nu trebuie sa iei aspirina, deoarece poate agrava hemoragiile.
• Dureri intepatoare intre omoplati
Pot semnala: Atac de cord sau artrita
Aceasta afectiune este insotita de dificultati de respiratie, greata si dureri de maxilar, si este mai frecventa la femei. Durerea care se instaleaza in urma atacului de cord este ascutita si brusca, diferita de durerile musculare, care sunt mai degraba surde. Apeleaza imediat serviciul de ambulanta, pentru a ti se acorda primul ajutor. Nu incerca sa mergi la spital de unul singur.
• Dureri in zona mediana a spatelui insotite de febra
Pot semnala: Infectii renale
Aceasta durere trebuie luata in serios, mai ales in cazul in care este insotita de febra si greata. Femeile sunt mult mai predispuse la aceasta afectiune decat barbatii. Infectiile renale survin in urma raspandirii bacteriilor de la nivelul tractului urinar in rinichi, provocand infectii severe. De obicei debuteaza cu simptome specifice infectiilor urinare si dureri la urinare. Daca sunt ignorate, problemele pot degenera in leziuni renale, astfel incat este foarte important sa te adresezi de urgenta unui medic specialist pentru efectuarea de analize. Pasul urmator consta intr-un tratament antibiotic adecvat.
• Dureri surde care radiaza catre segmentul drept al abdomenului inferior
Pot semnala: Apendicita
La instalarea acestor dureri trebuie sa te prezinti urgent la medic. De regula, durerile se extind de la nivelul abdomenului mijlociu catre partea dreapta si se acutizeaza in decurs de cel mult 24 de ore. Poate fi necesara o interventie chirurgicala. Ruperea apendicelui infectat duce la septicemie, adica raspandirea in tot corpul a bacteriilor infectioase.
• Dureri menstruale care nu cedeaza sub medicatie
Pot semnala: Endometrioza
In cazul in care durerile menstruale nu cedeaza cu medicamente, atunci cauza lor poate fi cresterea tesutului endometrial in afara uterului. Aceasta afectiune este destul de frecventa si pot duce la infertilitate. Femeile care resimt dureri severe pe durata ciclului menstrual ar putea suferi de aceasta boala, asa ca trebuie sa se adreseze unui medic specialist. Daca durerea nu cedeaza sub tratament, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru eliminarea tesutului prin rezectie.
• Dureri dentare severe care te scoala din somn
Pot semnala: Bruxism (scrasnitul din dinti)
Aceasta durere poate aparea ca urmare a scrasnitului din dinti, care afecteaza, printre altele, sanatatea si integritatea danturii. Uneori, leziunile dentare sunt atat de grave incat duc la pierderea dintilor. Cere sfatul medicului stomatolog cu privire la aceasta afectiune, care survine, de regula, pe fond de stress. S-ar putea sa fie nevoie sa porti o gutiera pentru a-ti proteja dintii in timpul somnului. In cazul in care dintii se infecteaza ca urmare a eroziunilor, acestia trebuie dezinfectati si tratati corespunzator la dentist.
• Dureri de spate cu senzatie de furnicaturi in picioare
Pot semnala: Alunecari ale discurilor intervertebrale
Acest tip de durere poate fi atenuata cu comprese calde. Simptomele asociate includ furnicaturi si amorteli in degetele de la picioare. Traumele discurilor intervertebrale pot surveni in urma ridicarii si manipularii de obiecte grele, cum ar fi piese de mobilier. In cazul in care compresele calde nu ajuta, atunci este posibil ca discul afectat sa taseze nervii spinali. Daca nu intervii la timp, risti sa capeti leziuni permanente ale terminatiilor nervoase. Mergi la un consult medical cat mai repede posibil.
Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte.
Despre Autor:
Cristian Iacov este autor pentru Secretele.com . „Imi doresc sa va dezvalui secretul sanatatii naturale pentru cunoasterea beneficiilor asupra organismului uman. Trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor viitoare!”. Pe Cristian Iacov il puteti gasi pe Facebook sau Google+.
- See more at: http://www.secretele.com/2015/09/7-dureri-pe-care-nu-trebuie-sa-le-ignori.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Secretele+%28secretele%29#sthash.bTVJ734B.dpuf
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu