FLORILE FABERGE “Trebuie să vezi asta și apoi poți să mori!”


Cunoscătorii artei bijuteriilor zic așa:

"Trebuie să vezi asta și apoi poți să mori!"



Anul trecut am avut ocazia să vizitez o expoziție cu celebrele ouă realizate de Carl Fabergé și am rămas profund impresionată de frumusețea acestor capodopere artistice.
Totuși acea impresie a fost umbrită de ceea ce am văzut după 6 luni de zile. Cunoscătorii artei bijuteriilor consideră că anume florile Fabergé sunt cea mai importantă operă a sa. Sincer până acum nu-mi vine să cred că aceste flori sunt făcute din pietre!
E greu de găsit un bijutier mai celebru decât Carl Fabergé. Ouăle pascale, pe care el le-a făcut pentru familia imperială rusă, costă astăzi milioane de dolari și sunt considerate un adevărat reper în arta bijuteriilor.
Lucrările lui Fabergé
De fapt florile Fabergé au fost inspirate din cultura orientală. Tehnologul său, Franz Birbaum, mărturisea: "Pentru prima dată noi am atras atenția la această ramură a artei chinezești când ne-a fost adus pentru reparație un buchet de crizanteme… Datorită selecției iscusite a nuanțelor și transparenței unor pietre, această lucrare crea o impresie superbă".
De atunci a și început crearea uimitoarelor flori din piatră a lui Fabergé, pe care mulți le consideră drept o "minune a artei bijuteriilor".
Restaurarea unui buchețel chinezesc a pus începutul unei "grădini" foarte scumpe. Fabergé a devenit foarte pasionat, începând să creeze propriile compoziții. Pe lângă atelierul său din Moscova chiar a fost creată o seră în care erau crescute florile folosite ca "model" pentru buchetele de piatră.
Redacția noastră vă prezintă o selecție de fotografii cu aceste flori uimitoare făcute din piatră.

Fabergé a fost primul care să pună în valoare pietrele prețioase din Ural, Siberia și Caucaz. Începând să lucreze cu ele, el a învățat să le schimbe culoare naturală pentru a obține nuanța perfectă. El a învățat să îi confere aurului practic orice culoare și nu se sfia să combine pietre prețioase cu altele mai simple.
Celebrul bijutier avea o mulțime de secrete, majoritatea dintre care rămân necunoscute până în ziua de azi!

Este uimitor și chiar incredibil că aceste creații sunt făcute de fapt din piatră…

Iar acesta e celebrul coș cu lăcrămioare. Anume această compoziție a fost oferită în dar soției împăratului Nicolae II de către negustorii din Novgorod în 1896. Împărăteasa a fost atât de impresionată, încât ținea mereu pe masă anume această compoziție.

Florile de câmp erau marea pasiune a lui Fabergé!

Una din cele mai inedite creații ale lui Fabergé este o simplă… păpădie. Având tulpină de aur și frunze de jad, această floare firavă pare că a fost ruptă acum 2 minute. Fabergé a oprit timpul în loc!
Cel mai în uimitor în această compoziție e că la capetele firelor este fixat puf autentic de păpădie. Mai mult decât atât, floarea e presărată cu mici brilianți, care la o anumită iluminare creează impresia de picături de rouă.
Pentru a confirma autenticitatea pufului au fost implicați savanți biologi, care au determinat că vârsta sa într-adevăr este de circa 100 de ani!

Fabergé a creat miracole!

Iată o altă creație inedită, care se numește "Ochișorii Aniutei". Compoziția a fost creată în 1904. Floarea are un mecanism ascuns foarte fin, care, la apăsarea unui buton, face ca floarea să se deschidă, sub petale aflându-se portretele tuturor copiilor familiei imperiale. Țarul Nicolae i-a dăruit această floare soției sale, Alexandra Fiodorovna, la aniversarea de 10 ani a căsniciei lor.

Designerii casei Fabergé au făcut multe imitații de trandafir, scoruș, lăcrămioare, zmeură, păpădie ș.a. Vazele erau mai mereu făcute din cristal de stâncă, transparența căruia creează iluzia de vas plin cu apă.
Tulpinile se făceau de cele mai multe ori din aur, cu o gravură specială, frunzele – din jad, nefiind pecetluite cu ștampila casei Fabergé din cauza că erau prea firave.
E foarte interesant că pentru însuși Fabergé prețul lucrărilor sale nu era esențial. Ele puteau valora de la o singură rublă până la 100.000 de ruble. Mai presus de asta pentru marele bijutier era ideea, imaginația artistică și calitatea realizării lucrării.
Carl Fabergé nu era foarte respectuos nici față de materialele extrem de scumpe. Dacă lucrarea finală nu îi plăcea și nu avea farmecul dorit, el putea să o spargă fără mustrări de conștiință.
Noi considerăm că lucrările acestui mare om și a meșterilor săi reprezintă un exemplu de dedicare totală față de lucrul pe care îl faci, astfel încât să-l duci pe culmile desăvârșirii!
Dacă v-au plăcut aceste capodopere, împărtășiți-le și prietenilor dvs.
  




--
 Nimic nu e mai scump decat ce primesti gratis.


Virus-free. www.avast.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse