LEGENDA COPILULUI DE PE CORNIȘA BISERICII NEGRE

 LEGENDA COPILULUI DE PE CORNIȘA BISERICII NEGRE si altele .





Imagini inline 1
Legenda este cutremurătoare și datează din secolul al XV-lea, atunci când a fost ridicată Biserica Neagră. Pe una din laturile bisericii, mai exact pe contrafortul de pe latura nordică, se află statuia unui copil înfățișat într-o poziție care dă impresia că se apleacă peste cornișa clădirii.
 
Se spune că în vremea când s-a ridicat biserica, meșterul și-a angajat un ucenic pentru a-l ajuta cu lucrările de zidărie, dar pe măsură ce treceau lunile, acesta a observat cât de talentat era ucenicul său, iar din gelozie i-a cerut să ia ceva de pe cornișa bisericii, dar în momentul în care s-a aplecat, meșterul l-a împins pe acesta. Astfel legenda spune că statuia a fost ridicată la final, de către meșter din pricina remușcărilor pe care le avea.
 
Povestea copilului de pe Biserica Neagră
Biserica Neagră, reprezintă azi unul dintre cele mai importante monumente din Brașov, aceasta fiind construită în două etape. Biserica a fost contruită prima oară în anul 1383, de către sașii burghezi prin strângerea unor fonduri, deoarece vroiau să construiască o biserică de rit catolic, având hramul Sfintei Marii. Astfel zeci de serii de meșteri au lucrat aproape 100 de ani, pentru a construi biserica.
În anul 1689, biserica a primit numele de Biserica Neagră datorită fumului care înnegrise zidurile acesteia, din timpul incendiului care a avut loc în acel an. După incendiu, s-au reînceput lucrările bisericii, aceasta fiind a doua etapă de construcție a bisericii. Această etapă reprezintă legenda copilului de pe cornișa Bisericii Negre.
Vizitatorii pot vedea pe clădire, o statuie atipică pentru un lăcaș de cult. Este vorba despre imaginea unui copil care stă înclinat. Legenda spune că un zidar s-a învoit să intre în slujba meșterului care se ocupa de lucrarea bisericii. Văzând că era foarte priceput și că ar putea să îi ia locul, meșterul a devenit invidios pe ucenicul său. Astfel cuprins de gelozie a hotărât să îl omoare pe acesta, cerându-i ucenicului său să ia ceva de pe cornișă, iar când acesta s-a aplecat meșterul l-a împins.
Moartea ucenicului său i-a adus pentru o vreme liniștea acestuia, dar a aflat de la ceilalți zidari că băiatul îl aprecia foarte mult și spunea numai lucruri frumoase despre el, sau cât de priceput era în meseria sa. Datorită remușcărilor, a decis să ridice în locul unde l-a împins pe acesta o statuetă care reprezintă un băiat aplecat, dar nu a mai suportat și s-a autodenunțat, astfel a fost condamnat la moarte.
 
Altă legendă – un simplu accident
O altă versiune ne arată că nu ar fi fost vorba despre o crimă, ci despre un accident. Se spune că într-o zi fiul unuia dintre muncitorii care lucrau la clădire a venit în vizită la tatăl său, care lucra în acel moment pe acoperișul bisericii. Acesta s-a urcat și a mers până la marginea acoperișului să vadă cât este până jos, dar s-a aplecat prea mult și a căzut. Deoarece tatăl său era foarte îndurerat de moartea fiului său, acesta a comandat o statuie care reprezenta un copil aplecat. În centrul istoric al orașului putem vedea multe astfel de statui, multe fiind degradate.
 
Biserica Neagră, cel mai cunoscut obiectiv turistic al Brașovului deține și câteva recorduri, printre care acela de cel mai înalt edificiu în stil gotic din Sud Estul Europei, cel mai vizitat obiectiv turistic religios din România, are o orgă unică în Europa și clopotul de peste șase tone, de asemena, unic în lume.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »